EurolanJunior 2009

From RD-FII

Jump to: navigation, search

Nu mai completeaza nimeni restul de cursuri?Va rugam cei care aveti cursurile postati-le pe site pentru cei care inca nu le au pe toate...ms
In luna iunie, intre 10 si 21, Departamentul de Cercetare din FII - grupul NLP organizeaza in sediul Facultatii de Informatica Scoala de Vara EUROLAN-Junior. Numele scolii arata ca ea va fi integrata seriei de scoli de renume EUROLAN (informatii la http://www.info.uaic.ro/bin/Research/Events), de data aceasta insa, ca un eveniment inedit, dedicat cu precadere noilor intrati in domeniu, adica studentilor din anii 2 si 3 ai Facultatii de Informatica.


Oferim aceasta scoala pentru initierea celor interesati in bazele teoretice si aplicative ale domeniului Prelucrarii Limbajului Natural (NLP) si al Limgvisticii Computationale. Cunostintele pe care le veti capata aici ar putea fi gasite altfel doar cu un efort personal deosebit de sustinut.

Prezenta la toate cursurile si laboratoarele prevazute in orar este obligatorie pentru obtinerea certificatului de absolvire a Scolii. Acceptul de indrumare de licenta de catre membri ai colectivului NLP-FII este conditionat de obtinerea acestui certificat. Cursurile scolii mai sunt recomandate studentilor care doresc sa se inscire la Masteratul de Lingvistica Computationala sau celor doritori sa inceapa un doctorat in acest domeniu.

Participarea la scoala este gratuita. Numarul maxim de participanti la Scoala este de 40, inscrierile fiind facute in odinea primul-venit-primul-servit. Pe perioada scolii se ofera pauze cafea si se organizeaza cateva actiuni sociale pentru consolidarea grupului (la organizarea carora sunteti invitati sa participati).

Scoala se desfasoara in cladirea noua a Universitatii, fostul sediu Romtelecom din Piata Mihai Eminescu (str.Lapusneanu). Tutorialele au loc la etajul 4, sesiunile practice si pauzele de cafea - la etajul 2. Pentru a reduce numarul de calculatoare necesare (cladirea nu dispune momentan de laboratoare dotate cu statii de lucru), va rugam sa veniti la sesiunile practice cu laptopul propriu, daca este posibil. In cadrul sesiunilor practice va fi disponibila conexiune la Internet.


Inscrierile s-au incheiat. Studentii participanti pot fi vazuti in tabela de aici.

Le multumim colegilor din cadrul grupului de Prelucrare a Limbajului Natural din Facultate (NLP-FII), de la Institutul de Inteligenta Artificiala al Academiei Romane, Bucuresti (ICIA-AR), de la Institutul de Informatica Teoretica, filiala Iasi a Academiei Romane (IIT-AR) si de la Institutul de Literatura Romana "Alexandru Philippide" Iasi al Academiei Romane (ILRI-AR), care au acceptat sa prezinte in cadrul Scolii tutoriale si lectii practice:

Alexandru Ceaușu - ICIA-AR (aceausu at racai.ro)
Liviu Ciortuz - FII (ciortuz at info.uaic.ro)
Dan Cristea - NLP-FII si IIT-AR (dcristea at info.uaic.ro)
Corina Forăscu - NLP-FII si ICIA-AR (corinfor at info.uaic.ro)
Gabriela Haja - ILRI-AR (gabihaja at gmail.com)
Adrian Iftene - NLP-FII (adiftene at info.uaic.ro)
Alex Moruz - NLP-FII si IIT-AR (alex.moruz at gmail.com)
Ionuț Pistol - NLP-FII (ipistol at info.uaic.ro)
Marius Răschip - NLP-FII (mraschip at info.uaic.ro)
Dan Ștefănescu - ICIA-AR (danstef at racai.ro)
Diana Trandabat - NLP-FII si IIT-AR (dtrandabat at info.uaic.ro)

Programul scolii poate fi consultat aici.

La deschiderea oficiala de miercuri, 10 iunie, ati interactionat cu:

Erhard Hinrichs - University of Tubingen (eh at sfs.uni-tuebingen.de)
Bente Maegaard - University of Copenhagen (bmaegaard at hum.ku.dk)
Tamas Varadi - Hungarian Academy (varadi at nytud.hu)
Martin Wynne - University of Oxford (martin.wynne at oucs.ox.ac.uk)
Peter Wittenburg - Max Plank Institute, Nijmegen (Peter.Wittenburg at mpi.nl)


Cursuri/materiale

Tutor Curs/Materiale Implementari laborator
Dan Cristea Introducere in Prelucrarea Limbajului Natural: Romanian Research in NLP, The NLP Group at FII-UAIC
Pistol Ionut DTD XML schema, tagset solutie Ana Croitoru [1], solutie Andrei Balmos SimplifySAX
Adrian Iftene Perl. Expresii Regulate
Pistol Ionut Lemma.../Wordnet
Corina Forăscu Ontologies in NLP
Corina Forăscu Introduction to Statistical NLP
Dan Cristea Lexicografie computationala: Dictionarul Limbii Romane (G.Haja), TLFi-DWB-eDTLR (M.Husarciuc), Proiectul eDTLR
Gabriela Haja, Corina Forăscu Linguistics Essentials
Diana Trandabăţ Semantic Roles, FrameNet, PropBank Exercitiul 3,solutie Claudiu Popa[2],solutie Alexandru Metzak java
Pistol Ionut Cristian GATE, UIMA, ALPE,
Adrian Iftene Question Answering Textual EntailmentQuestion Answering , solutie propusa de Mihaila Alina, Bujdei Alexandru, Alexandru Metzak [3]
Personal tools
Navigation